DEGUSTACJE WINA
Degustacja wina
Wino ocenia się na podstawie jego koloru, zapachu i smaku.
Najważniejsze jest, aby wybrać odpowiednie pomieszczenie do degustacji.
Musi być ono bezwietrzne, bezwonne oraz dobrze oświetlone.
Niezmiernie istotne jest również dobranie właściwego kieliszka.
Musi być on zawsze na nóżce, o eliptycznym kształcie, do wina białego mniejszy, zaś
do wina czerwonego większy.
Bardzo ważnym jest, żeby napełniono tylko 1/3 kieliszka.
Między degustacjami różnych win wolno spożywać wyłącznie chleb i wodę o neutralnym
smaku, a kieliszki trzeba umyć czystą wodą.
Po to, by wzrokowo ocenić wino, białe należy przejrzeć, natomiast na czerwone należy
spojrzeć.
Oceniamy czystość, kolor, a następnie przez powąchanie oceniamy zapach wina, w tym
celu należy zakręcić kieliszkiem.
Smak wina, czyli kwaskowatość, łagodność lub ostrość ustala się na podstawie
posmaku, który zostaje w ustach po przełknięciu.
Według tego można rozróżnić ostre
i kwaskowate wina męskie oraz mniej kwaśne, słodsze wina kobiece.
Kolejność obowiązująca przy degustacji wina :
- najpierw kosztujemy młodsze a później
starsze roczniki,
- ze względu na smak najpierw wytrawne, półwytrawne, półsłodkie,
- natomiast biorąc pod uwagę kolor to zaczynamy od białego, różowe, czerwone,
a na
końcu białe i czerwone wina słodkie.